"De peste 30 de ani, cercetatorii au fost de parere ca atentia vizuala este asemeni unui fascicul luminos, care se poate deplasa voluntar pentru a concentra resursele cerebrale asupra unui anumit obiect", au indicat specialistii de la Centrul national de cercetari stiintifice (CNRS) din Franta.
In timp ce studii recente au sugerat ca atentia ar putea fi focalizata simultan asupra mai multor obiecte, cercetatorii Rufin VanRullen de la Universitatea din Toulouse 3 si Patrick Cavanagh, de la Universitatea Paris Descartes, au masurat si conceput modele matematice ale performantelor observatorilor in fata mai multor stimuli. Cercetatorii au descoperit ca, in conditiile in care exista chiar si numai o singura tinta asupra careia trebuie sa se focalizeze atentia, "fasciculul atentional se deplaseaza cu sapte miscari pe secunda", potrivit cercetatorilor.
"Este ca si cum atentia ar reprezenta lumea in serii de episoade de cate o septime de secunda, la fel ca o camera video", au explicat cercetatorii, pentru care "fasciculul este in realitate un stroboscop care se aprinde si se stinge periodic. Descoperirea este capitala pentru intelegerea mecanismelor atentionale", a concluzionat CNRS.
Sursa: MEDIAFAX